2010. április 26., hétfő

A robotok álmai

Az általunk létrehozott programok csak tudatos munkát végeznek. Csak annyit csinálnak amit a kódjukba tápláltunk.Kivételt képez talán a Windows ami olykor külön életet él.

Ahhoz hogy a robotok külön tudat alatti funkciókat lássanak el, arra lenne szükség hogy ezt is írásba foglaljuk. Egy tudós professzor úgy mondta, néhány szabadon függő kódrészlet, ami később programsorrá áll össze. Ez lenne talán a robotok tudat alatti viselkedése. Pár véletlenszerűen összerendelt parancssor.

Amit tennünk kell az csupán annyi, hogy írni kell egy protokollt, ami a robot "alvási" ciklusában lép életbe. Ez összefogja a kóbor kódrészeket, majd megfigyelés céljából összefűzné a napi adagot. Abból pedig "értelmes" programrészlet jönne elő.

Innen két út nyílik. Egyik hogy a megfigyeléseiről másnap jelentést tesz, a másik hogy létre is hajtja a létrejött utasításokat. A tettlegesebb mód nyilván sok veszélyt hordoz magában. Először megfigyeléseket kell végezni. Elemezni, esetleg megpróbálni irányítani az álmok létrejöttét.

Elképzelhető hogy szegény robotunk heteken át forogna az ágyban, azt hajtogatva hogy gyök-kettő. De még mindig jobb mintha magában újra értelmezné a forráskódokat, s esetleg a robotika három törvényét.
Itt beszélhetnénk arról mit is rejtene magában ha a robot tudatára ébredne, s rájönne mekkora hatalmat tud képviselni. Úgy gondolom, a világmegváltó, vagy a leigázó mesterséges értelmekre még várnunk kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése